Opladning og ladestander

Når elbilen skal lades op, skal det være nemt at gå til. Vi har samlet den vigtigste viden her.

Opladning af elbil

Opladning af elbil - alt om ladebokse og ladestandere

Et stop forbi tanken har været en fast del af bilejeres hverdag i mange år, men i takt med at der kommer flere elbiler på vejene, stiger efterspørgslen på muligheder for at lade elbilerne op. Noget af det mest afgørende i forhold til at vælge en elbil handler om, hvor nemt og hurtigt man kan få ladet bilen op. Der kan nemlig være stor forskel på både hastighed og pris, når det gælder opladning af elbil.

Hvor kan jeg lade min elbil? Opladning på farten eller hjemme
De seneste år har der været fokus på at forbedre nettet af offentlige ladestandere, så elbilejere ikke skal bekymre sig om at finde en ladestander, når de kører rundt i Danmark. Det kommer til gavn for alle dem, der ikke har en ladeboks hjemme, eksempelvis hvis man bor i lejlighed. Mange leverandører af ladestandere har udviklet apps, hvor det er muligt at få overblik over den nærmeste ladestander, og tit er det muligt at betale direkte i appen for en opladning.

Benytter man sig af en offentlig ladestander, vil en opladning ofte være dyrere, end hvis man har mulighed for at lade op hjemme. Til gengæld kan der være tid at spare på en opladning, da flere offentlige ladestandere kan tilbyde lynladning.

Hvorfor vælge en ladeboks til elbil
Mange vælger at investere i en ladeboks hjemme, så der er mulighed for at lade op, når bilen er parkeret på hjemmeadressen. Det er en nem og bekvem løsning, der sikrer, at elbilen kan være klar med et opladet batteri, når der skal tilbagelægges kilometer på vejene.

En af fordelene ved at have en ladeboks hjemme er, at man har mulighed for at tilrettelægge opladninger i forhold til prisen på el. Ofte kan der være penge at spare, hvis man vælger at lade elbilen op om natten, hvor strømmen er billigst. Derudover skal man aldrig bekymre sig om, hvorvidt der er kø til at få ladet batteriet op, eller om man kører forgæves for at finde en ladestander.

Ønsker man at få installeret en ladestander hjemme, skal man tage stilling til, om man vil eje eller leje ladeboksen. Prisen og betingelserne varierer, så derfor er det en god idé at undersøge løsninger fra forskellige udbydere af ladebokse.

Sådan dækker Alka din ladeboks og ladekabel
Med Alkas bilforsikring har du mulighed for at tegne en kaskoforsikring og forskellige tilvalgsdækninger. Det er kaskoforsikringen, der dækker ladekabler, mobile ladestandere og andet udstyr til din el- eller hybridbil.

Har du installeret en ladeboks i hjemmet, og har du tegnet en husforsikring hos Alka, er det den, der dækker, hvis du skulle være ude for tyveri, hærværk, eller der opstår kortslutning af ladeboksen.

Er du nysgerrig på Alkas bilforsikring til elbiler?

Hvor lang tid tager det at lade en elbil op?
Der kan være stor forskel på, hvor lang tid det tager at lade en elbil op. Det afhænger nemlig både af typen af elbil og batteri samt ladestander - og så kan temperaturen på batteriet også have indflydelse.

Har du installeret en ladeboks hjemme, vil du ofte lade op med en normallader. Den kan typisk oplade med en effekt på 3,7-11 kW, hvilket giver en opladningstid på mellem 3-12 timer.

Offentlige ladestandere kan tit tilbyde hurtigere opladning end ladebokse hjemme. Nogle steder kan man benytte sig af en hurtiglader, der kan lade med en effekt på ca. 50 kW. Det giver en opladning fra 0-80% på omkring 30-45 minutter. Andre steder er det muligt at benytte en lynlader. Her er det tit muligt at lade med en effekt på op til 150 kW, der kan reducere ladetiden yderligere.

Hvor langt kan en elbil køre på en opladning?
Ligesom der er forskel på, hvor hurtigt en elbil lader, er der forskel på, hvor langt forskellige typer elbiler kan køre. Både batteri og kørselsforhold spiller ind og kan have stor betydning for rækkevidden.

Disse faktorer har indflydelse på, hvor langt en elbil kører pr. kWh:
Hastighed
Temperatur
Batteriets alder
Elbilens modeltype
Batteriets kapacitet

Størstedelen af elbiler kan i dag køre over 200 km på en opladning, og mange kan køre væsentligt mere, nogle helt op til 500 km.

Hvor meget strøm bruger en elbil?
Bilmodellen har meget at sige i forhold til, hvor mange kilowatt en elbil bruger. Det hele afhænger nemlig af størrelsen på batteriet i elbilen. Der er dog en tommelfingerregel, der siger, at en elbil i gennemsnit kører 5 km per kWh, og derfor bruger en elbil ca. 0,2 kWh i gennemsnit for hver kørte kilometer.

Hvad koster en ladestander til en elbil?
Der er ikke en fast pris på, hvad en ladestander til en elbil koster. Det afhænger af, om du ejer eller lejer ladestanderen - og om du har tegnet et abonnement eller ej hos leverandøren af ladeboksen. Ejer du ladeboksen, betaler du for hver opladning, mens du betaler et fast beløb hver måned, når du lejer ladestanderen. Derudover er der omkostninger til at få installeret ladeboksen.

Hvordan lader man en elbil?
Det er nemt at lade en elbil. Ved de fleste offentlige ladestandere og i ladeboksen i hjemmet er der allerede ladekabel fastmonteret. Det kræver blot, at man sætter stikket i sin elbil. I nogle tilfælde kan du støde på en ladestander, der ikke har et ladekabel. Her skal du sikre dig, at du anvender det rigtige stik, før du påbegynder opladningen.

Hvordan betaler man for opladning af elbil?
Afhængig af om du oplader din elbil ved en offentlig ladestander eller hjemme med en ladeboks, er der forskellige måder at betale for opladningen. I nogle tilfælde kan du vælge et abonnement, hvor du betaler et fast beløb hver måned for at kunne oplade frit. Andre leverandører af ladestandere tilbyder en “pay-as-you-go”-løsning, hvor du betaler hver gang, du benytter en ladestander. I mange tilfælde er det muligt at betale direkte for en opladning med en app.

Hvordan får man refusion af el til elbil?
En af fordelene ved at vælge en elbil er muligheden for at få refunderet elafgiften for strømmen, man bruger på at oplade den. Mange leverandører tilbyder automatisk refusion af el, når man har installeret en ladeboks hjemme og tegnet et serviceabonnement.

Hvilket ladekabel til elbil?
Har ladestanderen ikke et fastmonteret ladekabel, er det nødvendigt at have et kabel med, så elbilen kan lades op. Der findes forskellige typer af ladekabler alt afhængig af ladestander og biltype. Det er vigtigt at vælge et kabel af god kvalitet og med den rette længde, når du skal investere i et nyt ladekabel. Derudover er det afgørende at undersøge, hvilket stik du har brug for, da der er stor forskel på, om du lader med “mormorlader”, type 2-stik, CCS-Combo stik eller CHAdeMO-stik.

Beregn nemt prisen på Alkas bilforsikring til din elbil

Se din pris